maandag 1 november 2010

Bijzonder weekend

We hebben een bijzonder weekend achter de rug. Afgelopen weekend is Rob toegetreden tot de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem.
Afgelopen vrijdag was in de Philharmonie in Haarlem het Conveniat: een bijeenkomst waarbij alle Novieten (aankomende ridders en edelvrouwen) in een korte toespraak iets vertelden over hun beweegredenen om "ja" te zeggen op het verzoek toe te treden tot de Orde. Dit was een bijzondere en af en toe ook aangrijpende middag. De dag werd afgesloten met een viering en een diner.

Zaterdag werd in de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem de Investituur gehouden. In totaal 28 Novieten traden met de zwaardslag toe tot de Orde. Het was een zeer bijzondere, 'once in al lifetime', gebeurtenis, waarbij ook onze kinderen aanwezig waren.
Het was extra bijzonder omdat deze Rooms Katholieke viering gehouden werd in een Protestantse Kerk. De Orde staat erg positief tegenover de Oecumene.

De Ridderorde kent drie pijlers: spiritualiteit, broederschap en charitas. De Orde zet zich in het bijzonder in voor de Christenen in het Heilig Land en ondersteund hierbij met name projecten in het onderwijs en de zorg. Het is een aan het Vaticaan verbonden Orde en is wereldwijd actief.

De Novieten betreden de Sint Bavo. Rob loopt achter Camiel Eurlings. Na de zwaardslag en het bevestigen van het grootkruis werd de mantel omgehangen.

1 opmerking:

  1. Jee, Ridder Rob! Wie had dat gedacht. Wat bijzonder zeg, kan me voorstellen dat het diepe indruk op jullie heeft gemaakt. Wat verandert het verder in de manier waarop jullie naar de kerk gaan? Gaat hij nu naar andere bijeenkomsten, aanvullend op wat jullie al deden? En hoe komt hij hier eigenlijk bij, bij deze groep? Als ik Camiel zie lopen kan ik me er wel iets bij voorstellen natuurlijk...
    Groet
    Karen

    BeantwoordenVerwijderen